Documentaire ‘Praat met me’ geselecteerd door filmfestival Film by the Sea

BEKIJK HIERONDER DE KORTE DOCUMENTAIRE ‘PRAAT MET ME’

De korte documentaire “Praat me me” is geselecteerd door Filmfestival Film by de Sea en was in de week van 9-18 september 2022 te zien zijn in bioscoop Cinecity Vlissingen. https://www.filmbythesea.nl

“In deze korte documentaire ziet u vijf ouderen aan het woord die openhartig praten over verhalen van vroeger, de veranderende wereld, gevoelens omtrent hun verlies, gezondheid, dromen en toekomstbeeld.Tijdens en na de lockdowns, toen wij onze ouderen wilden beschermen, is eenzaamheid onder ouderen een toenemend probleem geworden in onze maatschappij. Echter niet iedereen staat er meer bij stil. Met mijn korte documentaire en foto-expositie ‘praat met me’ wil ik de nieuwe generatie meer bewust maken van hoe belangrijk onze ouderen zijn en dat ze niet vergeten mogen worden. De wijsheid en levenservaring die ouderen hebben is enorm waardevol en leerzaam. Daarom is praten met elkaar en onze ouderen belangrijker dan ooit.” – Dennis van Akkeren, Fotograaf & Filmmaker”

IN HET NIEUWS

Een mooi vervolg op het project ‘Praat met me’

” 3 juni 2022 -Een mooi vervolg op het project ‘Praat met me’, waarin fotograaf Dennis Van Akkeren aandacht vraagt voor eenzaamheid bij ouderen. Dennis exposeert zijn foto’s nu in Hof ‘t Seijs, van Zorgstroom. De bewoners hebben zelf ook kunstwerken gemaakt. Die worden ook tentoongesteld in de ontmoetingsruimte van het verzorgingstehuis.

Toen Dennis het project startte was het idee eigenlijk al om te exposeren in Hof ‘t Seijs, omdat hij dáár de ouderen had gefotografeerd. Door corona liep dat allemaal anders. Des te mooier dat het nu alsnog kan.

Op de foto’s zien we Dennis met mevrouw de Bruijn. Zij verloor in augustus 2019 haar man, die ze toen al 61 jaar kende. Dennis interviewde haar kort daarna voor de documentaire ‘Praat met me’. Mevrouw zag het op dat moment helemaal niet meer zitten. ‘s Ochtends alleen opstaan, ‘s avonds alleen naar bed. Toen haar man nog leefde deden ze alles samen. Ze was erg eenzaam en zat vaak te huilen.

Deze week vroeg Dennis haar hoe het nu met haar gaat, en hoe ze het vindt, dat ze daar met een foto aan de muur hangt. Ze zei dat ze een hele leuk dag had gehad. Ze vond het aanvankelijk erg confronterend maar ze voelt zich nu enorm vereerd. Ze is toch wel blij dat ze dat allemaal nog mag meemaken.

Dennis geeft het project ook een vervolg door rode rozen bij ouderen op te spelden. Van de website: “de rode roos wil ik graag als symbool stellen voor ‘liefde voor eenzaamheid’. Door de rode roos te dragen geef je aan dat je eenzaamheid kent of liefde hebt voor mensen die eenzaam zijn en daarmee worstelen.

Door het dragen van de opvallende rode roos zul je zien dat mensen je zullen aanspreken op je rode roos, dit geeft eenzame mensen de kans om een gesprek aan te knopen, want praten over eenzaamheid is belangrijk! Samen maken we eenzaamheid herkenbaar en helpen we het de wereld uit! Doe je mee?”

Dennis liet na afloop weten dat er na het opspelden van de rozen ook veel levensverhalen uit de andere aanwezige ouderen kwamen. Ze willen het graag kwijt. Hij heeft met vijf van hen nieuwe afspraken gemaakt, om na de zomer nieuwe foto’s te maken en hen te interviewen op film. Goed bezig, Dennis!

De exposities kunnen worden bezocht tot en met 15 juni, in de middaguren.”

Met dank aan Edwin Mijnsbergen (Wij zijn de stad) voor het mooie artikel en de foto’s!

https://wijzijndestad.com/verhalen/een-mooi-vervolg-op-het-project-praat-met-me/

Praat met me: Middelburgs project vraagt aandacht voor eenzaamheid

Door: Edwin Mijnsbergen   dinsdag 15 maart 07:36 – 2022  

MIDDELBURG – Middelburger Dennis van Akkeren maakt onder de naam Deep Kreativ de mooiste films, foto’s en campagnes voor allerlei opdrachtgevers. Maar hij werkt, op vrijwillige basis, ook aan het project ‘Praat met me’, waarmee hij aandacht vraagt voor onze ouderen en nog wat specifieker: voor de aandacht die we hen zouden moeten geven.

 Van Akkeren: “met dit project probeer ik als fotograaf en filmmaker meer aandacht te vragen voor ouderen. Het project ben ik twee jaar geleden gestart omdat ik graag iets wilde doen tegen eenzaamheid onder ouderen. Het idee was om in Hof ’t Seijs een tentoonstelling te houden met deze beelden, zodat bezoekers daar naartoe zouden komen en met de ouderen zouden praten over hun verhalen en de onderwerpen die hun bezighouden. Toen kwamen ineens de coronamaatregelen en was het hele plan niet meer te realiseren. Nu, twee jaar later zijn inmiddels al enkele ouderen overleden, maar het onderwerp eenzaamheid is alleen maar meer onderdeel geworden van de samenleving door de lockdowns. 

Ik wil graag de beelden die ik heb gemaakt en nu heb verwerkt tot film naar buiten brengen om meer bewustzijn te creëren en mensen aan te zetten om ook wat meer voor ouderen te doen. Dat kan al door eens een praatje te maken met een oudere uit je straat of vragen of je even een boodschap kan doen of kan helpen met de computer. Ik hoop dat er meer verbondenheid ontstaat tussen de oude en nieuwe generatie, want onze ouderen mogen niet vergeten worden. De wijsheid en levenservaring die zij hebben is enorm waardevol en nodig in de tijd van nu.”

Als voorbeeld noemt van Akkeren mevrouw van Drimmelen. “Zij is 91 jaar is geworden. De stress van opgesloten zijn in het tehuis tijdens de eerste lockdown is haar teveel geworden. Ze was een vrouw voor wie vrijheid heel veel betekende. Ze is echt niet de enige die er zo heeft bijgezeten. Vele ouderen zitten nog steeds opgesloten of zijn nog steeds beperkt door coronaregels en zijn daardoor eenzaam.”

Samenwerking met Galerie T
Van Akkeren heeft nog veel plannen met zijn project. Hij wil het graag uitbouwen. Hij lanceerde recent de website www.praatmetme.nu, en krijgt van Galerie T aan de Vismarkt in Middelburg de mogelijkheid om vanaf april de foto’s van het project te exposeren in de Galerie. De eigenaars, moeder en dochter Lia en Ilja Hector, zijn namelijk erg enthousiast over het project. Van Akkeren raakt op zijn beurt weer geïnspireerd door het werk van de dames, bijvoorbeeld door het concept van Middelburg Rozenstad, waar Lia Hector in het verleden de aanjager van was. Van Akkeren: “de komende tijd zal ik bij mensen rode rozen op gaan spelden. De rode roos wil ik graag als symbool stellen voor ‘liefde voor eenzaamheid’. Door de rode roos te dragen geef je aan dat je eenzaamheid kent of liefde hebt voor mensen die eenzaam zijn en daarmee worstelen. Samen maken we eenzaamheid herkenbaar en helpen we het de wereld uit! Laat zien dat je eenzaamheid omarmt en draag de rode roos als symbool. Doe jij mee? Je kunt natuurlijk ook je eigen rode roos knutselen en opspelden bij jezelf of bij ouderen!”


Mooi! Galerie T geeft het project ‘Praat met me’ de ruimte

3 maart 2022 – Kijk, hier worden we nu blij van!

Drie weken geleden schreven we over het project ‘Praat met me’, van Dennis Van Akkeren. Dat project draait om aandacht voor eenzaamheid bij ouderen. Een onderwerp dat er toe doet. Dennis was onder meer op zoek naar een mooie plek om de foto’s, films en verhalen van ‘Praat met me’ te kunnen exposeren.

Er is van alles gebeurd, de afgelopen weken. Dennis heeft in de tussentijd een website gemaakt voor het project (www.praatmetme.nu/) en ging in gesprek met allerlei mensen. Zo ook met Lia en Ilja Hector van Galerie-T. Die bleken zo enthousiast over het project dat ze Dennis al snel een jaar lang een plekje in de mooie galerie aan de Vismarkt toezegden.

Toen we gisteren even met Dennis op bezoek gingen bij Lia en Ilja, voor een paar foto’s, bleek het zelfs nog mooier te kunnen. Eind dit jaar is de galerie een paar maanden dicht, en mag Dennis de ruimtes aan de Vismarkt de volledige ruimtes gebruiken, ook om zijn commerciële werk te exposeren. De fotograaf glom er gewoon een beetje van. “Da’s wel een droom die uitkomt, hoor.”

Al die ontwikkelingen waren reden genoeg om nu eens kennis te maken met Dennis. Echt gesproken hadden we hem namelijk nog nooit. In Sint John legde hij uit wie hij is en wat hij allemaal doet en waarom hij ‘Praat met me’ is begonnen. Een mooi verhaal is het, een verhaal dat we later zeker nog eens zullen delen hier.

De kans is groot dat we zelf ook gaan samenwerken met Dennis. Details hebben we nog niet besproken, maar een rubriek of een serie rondom het thema eenzaamheid zien wij en Dennis wel zitten. Maar omdat er veel mensen en organisaties met dit onderwerp bezig zijn, of er goede ideeën over hebben, kunnen er ook zomaar spontaan andere dingen ontstaan.

We zullen zien. Het is hoe dan ook prachtig dat dit balletje is gaan rollen. Zo krijgt het straks inderdaad de aandacht die het verdient!


Filmmaker Dennis van Akkeren: ga het gesprek met ouderen aan!

19 februari 2022 – Dennis van Akkeren is een jonge filmmaker met een hart voor de oudere generatie. In zijn nieuwste project gaat hij in gesprek met ouderen over hun verdriet, behoeftes en blijdschap. Hij wil jongeren inspireren om vaker in gesprek te gaan met ouderen, hun wijsheid is essentieel voor de toekomst. Dennis verteld er meer over in Open Huis. Luister hier naar het radio interview op NPO radio 5.


Jonge filmmaker wil dat je vaker met ouderen praat

17 februari 2022 – Praat eens met ouderen. Ze zitten namelijk vol levenslessen, en kunnen bovendien de aanspraak gebruiken. Dat zegt de jonge fotograaf en filmmaker Dennis van Akkeren uit Middelburg. Hij sprak met vijf ouderen en heeft hun ervaringen gevangen in de film en fotoserie Praat met me.

“Ik wilde weten hoe ze in het leven staan”, antwoordt Dennis in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker op de vraag waarom hij aanklopte bij zorgcentrum Hof ’t Seijs in Middelburg, om ouderen te mogen spreken. “Mijn vermoeden was dat er eenzaamheid zou zijn, en dat mensen ziek zouden zijn. Maar hoe gaan ze daar dan mee om? Van hun levenslessen kunnen jongeren veel leren.”

Omaatjes in Eindhoven

De aanleiding voor Dennis om ouderen te filmen is een persoonlijke. “Vijftien jaar geleden ben ik naar Middelburg verhuisd. Mijn dementerende omaatjes bleven achter in de omgeving van Eindhoven en werden ziek. Door de afstand kon ik niet vaak naar ze toe. Dat vond ik moeilijk en wilde daarom toch iets voor ouderen doen. Zelfs als het niet mijn eigen grootouders zijn”.

Dennis van Akkeren samen met zijn vrouw Nikita van Akkeren-Rijk, foto door Paco Maaskant

“Als ik mijn oma’s bezocht zag ik in het zorgcentrum eenzame mensen, en bewoners die voor zich uit staren. Dat deed me pijn. Die mensen mogen niet vergeten worden. Ouderen zijn waardevol voor de maatschappij en kunnen als geen ander vergelijken tussen vroeger en nu, en of we het een beetje goed doen allemaal.”In Praat met me geven de ouderen antwoorden op vragen zoals wat er is veranderd, aan wie ze steun hebben en wie er naar hun verhalen luistert. Dennis van Akkeren: “In mijn eigen buurt probeer ik contact te houden met ouderen door een praatje te maken of de heg te snoeien. Je hoeft niet gelijk naar een verzorgingshuis te rennen, maar kunt bijvoorbeeld een oudere in de buurt helpen op de computer.”

Beide benen op de grond

Dus: ga eens met ouderen praten, vindt Dennis. “Veel jongeren zijn zo druk met zichzelf dat ze geen oog meer voor ouderen hebben. In de gesprekken voor mijn film hoorde ik dat ouderen het contact missen. Maar ze zijn terughoudend en stappen zelf niet zo snel op jongeren af, al is de wens er wel.”De gesprekken voerde Dennis nog voor de coronacrisis. Door corona heeft de uitwerking van de film langer geduurd. Een aantal van de vijf ouderen die Dennis sprak is inmiddels overleden. “Ik vroeg ze ook over de dood en over ziek worden. Door die gesprekken ben ik gaan beseffen dat je moet genieten van hoe je nu in het leven staat. Dat heeft me met beide benen op de grond gezet.”


Interview op radio Omroep Zeeland

door Remco van Schellen

17 februari 2022


‘Praat met me’: een project over ouderen dat alle aandacht verdient

9 februari 2022 – Middelburger Dennis van Akkeren maakt onder de naam Deep Kreativ de mooiste films, foto’s en campagnes voor allerlei opdrachtgevers. Wat we niet wisten is dat deze man, op vrijwillige basis, ook werkte en werkt aan het project ‘Praat met me’, waarmee hij aandacht vraagt voor onze ouderen en nog wat specifieker: voor de aandacht die we hen zouden moeten geven.

Even los daarvan gaat het natuurlijk nog meer om de boodschap van Dennis. We citeren hem:

“Met dit project probeer ik als fotograaf en filmmaker meer aandacht te vragen voor ouderen. Het project ben ik 2 jaar geleden gestart omdat ik graag iets wilde doen tegen eenzaamheid onder ouderen. Het idee was om in Hof ’t Seijs een tentoonstelling te houden met deze beelden, zodat bezoekers daar naartoe zouden komen en met de ouderen zouden praten over hun verhalen en de onderwerpen die hun bezighouden. Toen kwamen ineens de coronamaatregelen en was het hele plan niet meer te realiseren.

Nu, twee  jaar later zijn inmiddels al enkele ouderen overleden, maar het onderwerp ‘eenzaamheid’ is alleen maar meer onderdeel geworden van de samenleving door de lockdowns. Ik wil graag de beelden die ik heb gemaakt en nu heb verwerkt tot film naar buiten brengen om meer bewustzijn te creëren en mensen aan te zetten om ook wat meer voor ouderen te doen. Dat kan al door eens een praatje te maken met een oudere uit je straat of vragen of je even een boodschap kan doen of kan helpen met de computer.

Ik hoop dat er meer verbondenheid ontstaat tussen de oude en nieuwe generatie, want onze ouderen mogen niet vergeten worden. De wijsheid en levenservaring die zij hebben is enorm waardevol en nodig in de tijd van nu.”

We kunnen dit alleen maar onderschrijven en we beseffen dat we wat dit betreft zelf ook wel eens in de spiegel mogen kijken. Het gewoon eens een keer vragen bij Zorgstroom, of bij het Gasthuis. We roepen maar iets. Of kijk eens op de website Een tegen Eenzaamheid. Je kunt altijd iets doen!

En organisaties of ondernemers die dit werk, met deze boodschap willen en kunnen exposeren? Die zijn van harte welkom om zich te melden bij Dennis!

Bekijk hier de film ‘Praat met me’:


Dit vrijwilligersproject is een initiatief van fotograaf en filmmaker Dennis van Akkeren en is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Zorgstroom Hof ’t Seijs in Middelburg.